آتلانتا (پژواک، ۲ اسد ۱۴۰۱): شماری از افغانهای مقیم خارج، حرکت سیاسی جدیدی را تحت عنوان «جمهوری خواهان» راه اندازی کرده میگویند، تلاش میکنند، تمام طرفهای سیاسی درگیر را تحت فشار قرار دهد، تا کنار هم نشسته و روند گفتگوهای مفیدی را برای افغانستان آغاز کنند.
اما مسؤولین حکومت سرپرست افغانستان در این زمینه میگویند، در افغانستان نظام واحد موجود است و به هیچکس اجازۀ تفرقه و گروهبازیها را نمیدهند و پیام شان به افغانها این است که مسیرهای شکست خورده را تعقیب نکنند و به این مردم و ملت اجازه داده شود، تا تحت زعامت واحد برای افغانستان کار کنند.
. . .
جنبشی تحت نام «جمهوری خواهان» در خبرنامهیی که به تاریخ دوم اسد منتشر کرده گفتهاست: «سیاستهای شکست خورده، خودخواهیها، تلاشهای پیهم برای بهدست گرفتن قدرت با زور، عدم تحمل همدیگر، مداخلههای بیگانهگان، گرسنهگی درازمدت، فقر و محتاجی در وطن بیثباتی ما را طولانی تر ساخته و نظامهای ما به گونۀ پیهم با فروپاشی مواجه شدهاست.»
منبع افزوده، نتیجۀ همه این است که «افراط گرایی، خشونت، بیرحمی، تروریزم، مهاجرت و جنگها»، طولانی شده، میلیونها شهروند، کشور را ترک کردهاند و افغانهای تحصیلکرده و متخصص از انجام کاری برای کشور شان محروم شدهاند.»
در خبرنامه آمدهاست: «این بیثباتی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به حدی رسیدهاست که در حال حاضر یک گروه در قدرت است یا در مقابل آن مبارزه میکند که مردم از هر دوی آن خسته، ناامید شده و هراس دارند».
منبع میافزاید، افغانها به دلیل «استبداد ایدیولوژیک» این گروهها، گرسنه، نهار، از همه چیز محروم، بیمکتب، بیکار و بیسرنوشت ماندهاند؛ از دنیا منزوی شده و از همه همدردیها و دوستیهای بشری محروم اند.
منبع مدعی شده که کشور دارای یک نظام دموکراتیک، قانون اساسی، بیرقملی، اقتصاد رو به رشد، سیستم حقوقی مبتنی بر حقوقبشر و دولتملی عادلانه و قدرتمند نمیباشد.
اینکه حرکت یادشدۀ جدید از کیهاست و کیها در آن اشتراک دارند، در خبرنامه آمدهاست: «افغانهای جمهوریخواه هستیم؛ غیرنظامی و معتقد به سیاست علمی – عملی، متفکران روشنفکر با سابقۀ پاک که از شخصیتهای مستقل، نهادها و حرکتهای مدنی و سیاسی، چهرههای فرهنگی و علمی تشکیل شدهایم. ما یک روند دیموکراتیک سیاسی – فرهنگی را آغاز کردهایم، تا برای تمام مشکلات ذکر شدۀ کشور راهحلهای علمی-عملی را پیدا کنیم و برای خارج کردن افغانها و افغانستان از این وضعیت، نیروی یک رنگ افغانی را ایجاد کنیم تا همه افغانها بتوانند روی آن اعتماد کنند.»
در اعلامیه آمدهاست، آنها خواهان یک نظام جمهوریخواه و دموکراتیک مبتنی بر قانون اساسی ملی برای افغانستان اند، تا در آن همه مردم افغانستان بتوانند، ارادههای سیاسی شان را طبق قانون تمثیل کنند؛ برای بیرق ملی و سایر ارزشهای پذیرفته شده احترام گذاشته شود و کشور از انواع مداخلههای منطقهیی و بینالمللی نجات یابد.
منبع افزودهاست، این روند ملی بدون آسیب رساندن به تمامیتارضی، وحدتملی، حاکمیتملی و منافعملی افغانستان – منجر به باز کردن راهها برای دوستی و روابط اقتصادی ملتهای صلحدوست جهان و ایجاد آدرس سیاسی – حقوقی برای تعامل دوستانه با سازمانهای بینالمللی نیز خواهد شد.
این حرکت میگوید: «برای نمایندهگی واقعی از اکثریت خاموش، محور ملی ایجاد خواهند کرد تا با آن افغانهای روشنفکر، جمهوریخواه، مدرن و بیدار در داخل و خارج از کشور بتوانند، صدا، اراده و عمل شان را به اشتراک بگذارند.»
در خبرنامۀ یادشده در بارۀ اینکه حرکت جدید چهگونه خواستههای خود را عملی میکند، آمدهاست، این حرکت بیش از همه روی محور یک جریان جمهوریخواه ملی منظم تلاش میکند، تا در حد امکان افغانهای جوان، مجرب و روشنفکر گرد هم آورده، بر تمام طرفهای سیاسی درگیر فشار وارد شود، تا در یک مکان بیطرف و مطمین گردهم آمده و گفتگوهای معنادار و با نتیجه را برای افغانستان آغاز کنند.
این گروه جمهوریخواه میگوید، در افغانستان باید بر اساس احکام قانون اساسی برای ایجاد یک کشور دموکراتیک جمهوری راه باز شود، بیرقملی و تمام ارزشهای ملی دوباره احیا گردد.
این گروه میافزاید، با همه طرفها روابط منظم و معنادار برقرار خواهد کرد، گفتگو خواهند کرد و طرحهای علمی را از طریق جلسات علمی – اکادمیک، نشستها، مباحث، گفتمانها و گفتگوها تهیه خواهند کرد.
در خبرنامه آمدهاست، آنها در حال حاضر، یک گروه تخنیکی را تشکیل داده که امور شان را تنظیم خواهد کرد؛ این گروه شامل شاهمحمود میاخیل والی پیشین ننگرهار، عبدالغفور لیوال، قاضی سبحانالله لودین، صبرینا حمیدی، عبدالله رقیبی، ریاض درمل، محبوبشاه محبوب، عزیز احمدزی، مریم زرمتی، فیصل جبارخیل و اجمل انار میباشد.
منبع گفتهاست، موضعگیری رسمی جمهوریخواهان، توسط شاهمحمود میاخیل، مسؤول روابط سیاسی و سخنگوی این جریان اظهار خواهد شد.
میاخیل در یک پیام کوتاه ویدیویی روی تأسیس و اهداف این حرکت جدید صحبت کردهاست.
اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارتاسلامی افغانستان در این زمینه به آژآنس خبری پژواک گفت، اکنون نظام واحد در افغانستان وجود دارد، پس به هیچکس اجازۀ تفرقهها، گروهبازی و جریانبازی نمیدهند.
او افزود: «افغانستان در سالهای گذشته به دلیل ورود این گونه جریانها، نامها، عنوانها و مفکورههای بیگانه، آسیبهای زیادی دیدهاست، پیام ما به افغانها این است، تا در مسیرهایی که در افغانستان شکست خوردهاست؛ حرکت نکنند، به این وطن، مردم و ملت باید اجازه داده شود، تا برای افغانستان تحت زعامت و قیادت واحد کار کنند، امنیت را تأمین کنند و همچنان برای رفاه و انکشاف افغانستان کار نمایند، بگروند تنظیمپرستی و جریانها گذشته، اینها نتیجۀ خوبی در پی نداشت، پس اکنون باید در تلاش رفتن در مسیرهای نادرست نباشند.»
موصوف همچنین گفت: «چهرههایی که در این جریان از آنها یادآوری میشود، چهرههای دورۀ بیست سال گذشته میباشند؛ به گونۀ کامل از سوی مردم استفراق شدهاند و حتا یک خاطره از خود بر جا نگذاشته اند، تا مردم بر اساس آن گردهم آیند و یا یک دردی از دردهای مردم را التیام بخشد، پس بناً خود را بیهوده خسته نکنند و برای ایجاد سردردی برای مردم تلاش نکنند، قیادت واحد میتواند تا مشکلات افغانستان را حل کند.»
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP