شهرخوست (پژواک، ۲۷ قوس ۱۴۰۲): یک گلکار معلول در خوست که پنج پسرش در صنوف مختلف مکتب مقام نخست را کسب کردهاند میگوید که برای خودکفایی کشور باید حکومت به سکتور تعلیمی و تحصیلی توجۀ بیشتر داشته باشد.
این گلکار ۵۰ سالۀ که میده خان نام دارد و از ناحیۀ پا معلول است، باشندۀ قریۀ نوری ولسوالی صبری ولایت خوست میباشد.
وی در مصاحبۀ اختصاصی به آژانس خبری پژواک گفت که بیش از نصف عمرش در گلکاری گذرانده، اما پسرانش را نگذاشته حتا یک روز هم از مکتب غیرحاضری کنند.
وی میافزاید: «من پسران خود را مجبور نمیکنم کار کنند و من معیوب استم، باید کار نمیکردم، اما زمانی که پسرانم را دیدم که در درسهای خود لایق هستند، با خود گفتم هرقدر که خسته و مانده شوی فرقی نمیکند و هدف اصلی من این است که آنان به یک جایی برسانم.»
میده خان گفت، زیاد علاقه دارد که فرزندانش به سطح خارج تحصیل کنند و تمام سهولتها برای آنان فراهم سازد، اما این که مشکلات اقتصادیاش زیاد است، به این آرزویش نخواهد رسید.
وی افزود، در کار معماری به گونۀ اوسط روزانه تا پنجصد افغانی بدست میآورد که نصف آن را برای تعلیم فرزندان خود مصرف میکند.
او گفت: «مردم زیادی برایم میگویند که فرزندانت را برای کار به کشورهای عربی روان کن، به آنجا که روان شان کنم، مزدورکاری خواهند کرد و از تعلیم میمانند. پولی را که در اینجا بدست آوردم، دوباره برای آنان مصرف کردهام، حتا قرض کردم اما برای آنان کتاب خریدم.»
میده خان افزود، اگر حکومت میخواهد پیشرفت کند، پس قبل از همه برای مردم در زمینۀ آموزش و تحصیلات سهولتهای لازم را فراهم سازد.
موصوف گفت: «اگر وطن خودما به پای خود ایستاده نکنیم، با کمکهای بیگانه هیچ چیز هم نمیشود. اگر پیشرفت نکنیم، همیشه با این مشکلات مواجه خواهیم بود. از امارت میخواهم تا برای مردم زمینۀ تعلیم را مساعد کند.»
پسر بزرگ میده خان امسال اولنمره از صنف دوازدهم فارغ شده، دو پسر دیگرش با کسب مقام اول به صنف دوازهم کامیاب شده، یک پسر دیگرش به صنف یازدههم و پسر خردسالش با کسب مقام اول به صنف نهم کامیاب شدهاست.
شفیقالله هڅاند، پسر بزرگ وی به پژواک گفت، نه تنها اینکه از صنف دوازدهم اول نمره فارغ شدهاست، بلکه از صنف اول الی دوازدهم اولنمرۀ صنف خود بودهاست.
موصوف گفت، پشت همۀ این موفقیتها دست خانوادهاش به ویژه پدر معلولاش است که در هر نوع شرایط سخت در کنارش بودهاست.
شفیقالله میگوید، رشتۀ دلخواهاش طب است تا از آن طریق به مردم خدمت کند، اما میافزاید، اگر از درس باز میماند، یگانه دلیلاش مشکلات اقتصادی خواهد بود.
شفیقالله میافزاید: «خود ما نیز ارزش علم را میدانیم و تشویق خانواده نیز مهم است. ما باید از طریق علم قریه، ملت و کشور خود را بسازیم.»
سعیدالله پسر دیگر میدهخان که به صنف دوازدهم به درجه اول کامیاب شدهاست میگوید که در وضعیت بد اقتصادی آموزش خود را تا اینجا رساندهاست.
وی به عنوان مثال گفت که برخی اوقات از یک کتابچه دو برادر نیز استفاده کردهاند.
او گفت، با وجود همۀ این مشکلات پدرش باز هم اجازه ندادهاست که حتی یک روز از مکتب غیرحاضری کنند.
از سوییهم، نزدیکان و همروستایان میدهخان نیز از پنج پسر وی شگفتزده شده که چطور همۀ آنها همزمان مقام اول را در مکتب خود به دست آوردهاند.
قاری فتحالله فاتح، یکی از همروستایان آنها به آژانس خبری پژواک گفت، میدهخان و پنج پسرش نیز در زندگی اجتماعی بسیار پیشقدم هستند؛ در کنار رفتار خوب با مردم، در غم و شادی آنها نیز شرکت فعال دارند.
وی میگوید: «آنها سال گذشته نیز در صنوف خود اول نمره بودند، امسال دوباره اول شدند. در تمام قریه کسی وجود ندارد که از این پنج برادر ناراحت باشد، یعنی همه روستایان خاطرات خوبی از آنها دارند.»
میدهخان پدر این پنج برادر میگوید که علاوه بر این پسرانش دو دختر نیز دارد که در حال حاضر مصروف آموزشهای دینی هستند.
او میگوید، در نزدیکی آنها مکتب دخترانه وجود ندارد اما اگر حکومت مکتبی برایشان بسازد، وی اولین کسی خواهد بود که دختران خود را به مکتب میفرستد.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP