زبان

نابینایان: براى ­ما رهنمود ويژۀ اينکه چگونه خود را محافظت کنيم، تهيه شود

Ahmad sohaib

۶ جَدْی ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۵

۱۷۲ بازدید

کابل(پژواک،۶جدی۹۹): نابینایان، از موج دوم ويروس کرونا در کشور نگران اند و نسبت به ساير افراد، بيشتر در خطر ابتلا به اين ويروس قرار دارند. آنان مى­گويند که تاکنون رهنمودى منبى بر اينکه چگونه خود را در برابر کرونا محافظت کنند، به دسترس شان قرار داده نشده است.

وزارت صحت عامۀ افغانستان، در موج اول ويروس کرونا در کشور، در آغاز سال روان برخى پيام هاى صحى (شستن مکرر دست ها با آب و صابون به ويژه صابون ديتول، استفاده از ماسک، رعايت فاصله يک مترى، عدم اشتراک در تجمعات و مکان هاى سربسته، عفونى سازى محلات بودوباش) به طور چاپى، تصويرى و صوتى آماده کرد، که تاهنوز از طريقه هاى مختلف، اين پيام ها براى مردم تبليغ مى شوند.

اما شمارى از نابینایان، در مصاحبه‌هاى شان با آژانس خبرى پژواک گفتند که آنان، به خاطر نابينايى شان، نسبت به ساير افراد، بيشتر در خطر ابتلا به اين ويروس قرار دارند و بايد رهنمود ويژه براى نابينايان آماده مى شد؛ تا چگونه خود شان را حفظ کنند.

به گفتۀ آنان، مهمترین توصیه داکتران برای مبارزه و جلوگیری از مصاب شدن به ویروس کرونا نیز لمس نکردن اشیاء و اجسام و رعايت فاصله مى باشد؛ اما عملی کردن اين دو پيام، براى آنان ناممکن است و آنان، حيران اند که چگونه خودشان را محافظت کنند.

همایون عزیزی، یک‌ تن از استادان لیسۀ مسلکی نابینایان که ٣٠ سال سن دارد، در گفتگو با آژانس خبرى پژواک گفت که کرونا یک پدیدۀ ناشناخته است که برای نخستین بار، از کشور چین شیوع کرده و خیلی کُشنده است و در سطح جهان، غوغا به پا کرده است.

وی با اشاره به اینکه اندک آگاهی در مورد این بیماری را، از رسانه‌ها و اطرافیانش حاصل کرده است، گفت که آگاهى هاى داده شده عمومى است، بايد براى نابينايان رهنمود ويژه اى ترتيب داده مى شد.

او افزود هر آنچه از رسانه‌ها، دوستان و اقاربش می‌شنود، آن را به شاگردانش بازگو می‌کند؛ اما تاکنون مختص برای نابینایان، از سوی هیچ نهادی آگاهی داده نشده است.

موصوف، کرونا را گیج کننده و خطرناک خواند و علاوه کرد: «با امکانات اندکى که داریم، کوشش می‌کنیم که خود را در مقابل این ویروس محافظت کنیم؛ اما باور کنين حيران مانديم که چگونه خود را محافظت کنيم، ما نسبت به ساير افراد در معرض خطر قرار داريم.»

وى موج دوم کرونا را نگران کننده خوانده از وزارت صحت عامه افغانستان خواست تا براى اين قشر آسيب پذير، رهنمود ويژه اى را هرچه زودتر ترتيب دهد.

در همين حال، عبدالحی حق پرست آمر دیپارتمنت تعلیمات اسلامی لیسۀ مسلکی نابینایان، گفت که ویروس کرونا یک پدیده ناشناخته و گيچ کننده است، همه افراد جامعه به شمول نابينايان را نگران ساخته است.

موصوف افزود: «از وقتى که کرونا شيوع پيدا کرد، همان چند پيام محدودى را که براى همه مردم تهيه شده مى شنويم؛ درحاليکه بايد براى ما قشرى که بيشتر آسيب پذير هستيم و قادر به رعايت تمام اين رهنمودها نيستيم. بايد رهنمود خاص آماده مى شد؛ اما حالا که موج دوم آمده، رهنمودى تهيه نشده است.»

وى علاوه کرد که امکانات بسیار اندک برای محافظت وجود دارد، با آن‌هم اگر انسان بخواهد، می‌تواند تا یک حدی خود را از این بیماری مهلک، وقایه و محافظت کند.

حق ‌پرست، از وزارت صحت عامه، خواست که برای این قشر آگاهی بیش‌تر بدهد؛ تا هم از خود در برابر این بیماری محافظت کنند و هم برای شاگردان شان آگاهی بدهند.

امید عبدالغیاث یکی دیگر از معلمین اين لیسه گفت: «اشخاص سالم، می توانند خود را از این ویروس محافظت کنند؛ بخاطری ‌که آنها می توانند فاصلۀ فزیکی را مراعات نموده و بدون لمس کردن، هر کار را انجام بدهند؛ ولی افراد نابینا همه کار شان به لمس است و فاصله ها را هم مراعات کرده نمی‌توانند.»

اين نابينايان، خيلى نگران اند که با آغاز موج دوم کرونا، رقم مصابين در بين آنان افزايش يابد. به همين خاطر، از وزارت صحت عامه مى خواهند که رهنمودهاى ويژه براى نابينايان آماده گردد.

خواجه عبدالکبیر صدیقی آمر لیسۀ مسلکی نابینایان، به پژواک گفت که به تعداد ۲۲۰ شاگرد، ۵۰ استاد و ۲۵ کارگر دارند.

وی افزود که در موج اول ویروس کرونا، ۲۵ تن از شاگردان و استادان، به ویروس کرونا مصاب شده بودند که از اين جمع، سه تن جان باختند.

موصوف که نيز با ساير مصاحبه کنندگان، نظر مشابه داشته و از موج دوم کرونا نگران بود، از وزارت صحت عامه خواست که براى آنان رهنمود ويژه اى را تهيه کند؛ تا خودشان را در برابر اين بيمارى خطرناک محافظت کنند.

اما معصومه جعفری معاون سخنگوی وزارت صحت عامه، به پژواک گفت که به اساس معلومات دیپارتمنت ارتقاى صحت وزارت صحت عامه، رهنمودهاى صحى برای نابینایان بروشورها [جزوۀ کوچک کاغذ] به خط بريل آماده و به مکاتب شان ارسال شده است.

او، با اشاره به این‌که نابینایان توانایی شنیدن را دارند، گفت که آن‌ها می‌توانند همچون افراد سالم، از طریق تلویزیون و رادیو نیز آگاهی در مورد ویروس کرونا را به دست آورند.

وی افزود که این وزارت، اخیراً کمیته ای را به منظور کنترول بهتر وضعیت کرونایی و آگاهی‌دهی از موج دوم کرونا نیز تشکیل داده است.

موصوف، وظیفۀ این کمیته را آگاهی‌دهی برای اقشار مختلف جامعه در سراسر کشور عنوان کرده و گفت که با تشکیل این کمیته، مشکلات در بخش آگاهی دهی تا حدی حل می‌شود.

براساس آمار رسمی، در افغانستان بیش از ۵۰۰ هزار نابینا وجود دارد و سالانه دست‌ کم ۲۵ هزار تن که بالای ۵۰ سال سن دارند، به دلیل مشکلات صحى و عدم آگاهی در رابطه به حفظ و مراقبت صحی چشم، بینایی یکی از چشمان خود را از دست می‌دهند.


این گزارش تحقیقی، با حمایت مالی اتحادیه اروپا تهیه شده است؛ مسئوليت محتوای آن تنها به عهدۀ پژواک بوده و الزاماً بیانگر دیدگاه های اتحادیه اروپا نمی باشد.