قلعۀنو (پژواک، ۳۰ قوس ۱۴۰۰): آگاهان امور در بادغیس میگویند، حالا که صلح برقرارشده، باید روی کاهش خشونتهای خانوادهگی، اختلافات قومی، سمتی و زبانی کار شود؛ زیرا با اتحاد و همبستهگی صلح تأمین شده، مستحکمترمیگردد.
افغانستان، در بیش از چهاردهۀ اخیر، شاهد جنگ و ناامنی بود که در نتیجۀ آن، میلیونها تن کشور را ترک کردند، صدهاهزار تن کشته و زخمیشدند، بنای اقتصادی کشور از بین رفت، اما با سقوط نظام پیشین در ۲۴ اسد سال روان، در اکثر نقاط کشور امنیت تأمین شده و بیشتر شهروندان از این وضعیت، خوشحال اند.
جنیدالله اشکانی یکتن از جامعهشناسان در ولایت بادغیس گفت: «پایان یافتن جنگ چهلساله در کشور، آرزوی دیرینۀ هر افغان بود، اکثریت شهروندان افغان در این چهل سال، متضرر شدند.»
به باور او، مداخلۀ کشورهای همسایه، بیسوادی، فقر، بیاتفاقی و اختلافات قومی، زبانی، سمتی و نژادی از عوامل عمدۀ ادامۀ جنگ و ناامنی در افغانستان میباشند.
همچنان وی افزود: «همین حالی که صلح و ثبات آمده، اما خشونتهای خانوادهگی و اختلافات در اجتماع ما وجود دارد، دلایل عمدۀ آن تأثیرات چند دهه جنگ، مشکلات روانی، فقر فرهنگی، فقر اقتصادی و عدم آگاهی دینی میباشد.»
موصوف میگوید که برای داشتن جامعۀ سالم و عاری از خشونت، باید تلاشها برای کاهش خشونتهای خانوادهگی، حل اختلافات قومی، سمتی و زبانی در سطح ملی، گسترش یابد.
اشکانی در ادامه افزود: «که اگر جلو خشونتها در جامعه ما گرفته نشود، مشکلات متعددی را بهوجود میآورد و باعث از هم پاشیده شدن نظام یک جامعه و خانوادهها میگردد و صلحی که به میان آمده و امنیتی که تأمین شده به خطر مواجه خواهد شد.»
در همین حال، دوکتورعبدالعلی حسنی یکتن از استادان پوهنتون بادغیس به پژواک گفت که برای اینکه چگونه صلح به میان آمده حفظ شود، باید تلاشها در سطح ملی آغاز شود.
وی کاهش خشونتهای خانوادهگی، رفع تبعیض میان اقوام مختلف، ترویج صلح در سطح اجتماع را از تلاشهای عمده جهت استحکام صلح موجود در کشور، خواند.
همچنان، به افزایش برنامههای آگاهیدهی در مورد حقوق زنان، تشویق مردم به اتحاد و همدیگرپذیری، اهمیت صلح و چگونهگی پایان دادن به منازعات که میتواند، به مشکلات بزرگ در سطح ملی تبدیل شود، تأکید کرد.
با این حال، مولوی علیمحمد رحمانی یک عالم دین در بادغیس میگوید: «هرچند خشونت انواع مختلفی دارد، اما دین اسلام برای تمامی خشونتها راه حلی مطرح کرده و مردم را به بردباری و تحمل دعوت نموده و متأسفانه که در جامعه هرچند همه مسلمانیم، اما صبر و تحمل در بین مردم بسیار کم است.»
موصوف عامل عمدۀ اکثر ناملایماتیها در سطح خانوادهها و اجتماع را ناشی از عدم صبر و حوصله در برابر همدیگر میداند.
به گفتۀ مولوی رحمانی در حال حاضر خشونت های فامیلی، ازدواجهای اجباری، بحث میراث و مشکلات حقوقی، از انواع خشونتهایی است که در کشور موجود میباشد.
آقای رحمانی افزود: «قرآنکریم در مورد قطع منازعه تأکید داشته و میفرماید که “منازعه نکنین که پوچ و بیارزش میشوید و هیبت اسلامیشما ازبین میرود”.»
وی مردم را به آرامش دعوت کرده و میگوید، همه با هم باید در راستای حل مشکلات و نزاعهای قومی اقدام کنند.
بازدیدها: 53
تماس با ما
خبرنامه
ارسال گزارش
اپلیکیشن موبایل پژواک