شبرغان (پژواک، ۱۵حوت ۱۴۰۱): برخی زنان جوزجانی که در صنوف سوادآموزی در این ولایت مصروف آموزش سواد اند، از امارت اسلامی میخواهند که برای دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب داده شود.
برای زنان و مردان در ولایت جوزجان ۱۰۰ صنف سوادآموزی ایجاد شدهاست و این زنان نیز در این صنوف مصروف آموزش سواد میباشند.
به اساس یک گزارش سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) جمعیت بیسواد افغانستان از سن ۱۵ بلندتر به ۱۲ میلیون تن میرسد که از این میان، ۷.۲ میلیون تن آنان را زنان و ۴.۸ میلیون تن دیگر را مردان تشکیل میدهند.
در این گزارش آمدهاست که رقم باسوادان در کشور از ۳۴ به ۴۳ درصد در سال ۱۴۰۰، افزایش پیدا کردهاست.
ایجاد دهها صنف سوادآموزی در جوزجان
الحاج مولوی محمدطاهر جواد، رئیس معارف ولایت جوزجان به آژانس خبری پژواک گفت، اخیرا صد صنف سوادآموزی در ولسوالیهای آقچه، فیضآباد، مردیان، قرقین و خمآب این ایجاد گردیدهاست.
به اساس معلومات موصوف، در این ۱۰۰ صنف سوادآموزی بیش از ۱۵۰۰ مرد و زن بیسواد از سن ۱۵ تا ۵۰ ساله تحت آموزش قرار گرفتند.
وی افزود، از میان این صد صنف، ۵۲ صنف مربوط به طبقۀ اناث و ۴۸ صنف دیگر مربوط طبقه ذکور میباشد که در هر صنف به تعداد ۱۵ تن شامل گردیده و تحت آموزش قرار دارند.
موصوف میگوید: «ما تلاش داریم تا همه اقشار جامعه از نعمت خواندن و نوشتن بهرهمند گردند و در فرصتهای دیگر در نظر داریم تا در پنج ولسوالی دیگر ولایت جوزجان نیز صنفهای سوادآموزی را ایجاد نماییم.»
زنان شامل در این کورسها: دروازههای مکاتب بهروی دختران بازگشایی شود
شکیبا زن ۴۱ ساله، باشندۀ ولسوالی آقچۀ ولایت جوزجان که در یکی از این صنوف تازه ایجاد شده، مشغول یادگیری سواد است، به پژواک گفت که با ایجاد این صنوف سوادآموزی به آرزوی دیرینهاش که با سوادی بود، رسید.
وی میگوید: «در کودکی به مکتب رفته بودم تا صنف سوم درس خواندم، اما بنابر مشکلات اقتصادی خانواده نتوانستم به درسهای خود ادامه بتم.»
او داشتن سواد را برای مرد و زن ضروری میپندارد و میگوید: «یک هفته میشه ده همی کورس آمدیم ، آرزو دارم با سواد شوم و خواندن و نوشتن را یاد بگیرم و هرجای که میرم یک لوحه را خانده بتانم.»
موصوف خاطر نشان کرد که سایر خانمهای بیسواد در منطقه خود را نیز تشویق خواهد کرد تا در این کورسها شامل شوند.
شکیبا که مادر دو دختر و سه پسر است میگوید، دخترانش به دلیل مسدود شدن مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم خانه نشین اند و مصروف قالینبافی هستند.
وی افزود: «از این که دولت به دخترا اجازه نمیته که به مکتب بروند آزارام میته که دخترایم مثل مه بی سواد نمانند؛ خواست مه از دولت ما همی است که مکتبها را شروع کند.»
در همین حال، ظریفه دختر هجده ساله که به دلیل برخی مشکلات نتوانسته مکتب برود و از نعمت سواد محروم است، اکنون در این کورس سوادآموزی در منطقهشان مصروف فراگیری سواد میباشد.
وی که از ایجاد صنوف سوادآموزی در قریهشان خوشحال است و آن را اقدام نیک میداند افزود: «وقتیکه شنیدم کورس سواد آموزی ده قریه ما جور شده و دخترا و زنا هم میتانن بیاین و با سواد شوند، آنقدر خوش شدم که هیچ اندازه نداره ، به پدرم گفتم که حتما میروم و خود را شامل کورس سواد آموزی میکنم.»
ظریفه، بیسوادی را درد بزرگ برای هر انسان عنوان کرد و افزود: «از بیسوادی خود بسیار رنج میبرم، وقتی که دخترها در خویش و قوم خوده میبینم که به یک جای رسیده و باسواد استند، بسیار زیاد رنج میبردم.»
وی ابراز امیدواری کرد که کورسهای ایجاد شده ادامه و توسعه پیدا کند تا همه زنان و دختران که بنابر برخی دلایل بیسواد ماندهاند، خواندن و نوشتن را بیاموزند.
این دختر مسدود ماندن مکاتب دختران بالاتراز صنوف ششم را دردآور خوانده گفت: «برای خودی دختر، خانوادهاش و مملکت زیان زیاد میرسد.»
ظریفه نیز از حکومت سرپرست میخواهد که دروازههای مکاتب بهروی همه دختران باز شود.
در همین حال، صدف رحیمی یکی از آموزگاران کورسهای سوادآموزی در ولسوالی مُرادیان این ولایت در صحبتی با پژواک گفت: «بسته ماندن دروازههای مکتب در مناطق مختلف کشور تاثیر مخربی بر روان زنان و دختران گذاشتهاست.»
وی ابراز امیدواری کرد تا ممانعتهای ایجاد شده از سوی حکومت سرپرست در برابر تحصیل زنان و دختران برداشته شود و زمینۀ برای رفتن زنان و دختران به مؤسسات تعلیمی و تحصیلی مساعد گردد.
موصوف که از گشایش کورسهای سوادآموزی در پنج ولسوالی جوزجان برای زنان و مردان خوشحال است میگوید: «زنان و دختران نباید فرصت پیش آمده را برای یادگیری سواد از دست بدهند و کوشش کنند تا از هر طریق ممکنه برای شمولیت در آن، برای خود راه را باز کنند.»
به گفتۀ وی، زنان باسواد به مثابۀ چراغ خانه بوده و در آینده اولاد باسواد به جامعه تقدیم خواهند کرد.
قابل تذکر است که با حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان در ۲۴ اسد سال ۱۴۰۰، دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب منع شدند و در ماه قوس سال روان ادامۀ تحصیل دختران در پوهنتونها نیز الی «امر ثانی» به حالت تعلیق درآورده شد.
هرچند مقامهای حکومت سرپرست بارها گفته اند که با ایجاد فضای مصؤن تعلیمی و تحصیلی برای دختران اجازۀ رفتن به مکاتب و پوهنتونها داده خواهد شدف اما هنوزهم روشن نیست که چه زمانی دختران به این حقشان دسترسی پیدا خواهند کرد.
بازدیدها: 218
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP