کابل(پژواک، ۳ ثور۱۴۰۰): یافتههای پژواک نشان میدهد که سال گذشته، حدود شصت هزار تن برای اخذ ویزۀ ترکیه به یک شرکت سیاحتی درخواست داده اند؛ اما مسئولان این شرکت که دو برابر بیشتر از قیمت ویزه پول می گیرند، می گویند که بیش ازپنج هزار متقاضی در این سال داشته اند.
شرکت سیاحتی «REIRED» نخستین بار در ۲۰۱۸ میلادی، در بخش عرضۀ خدمات ویزه ترکیه در شهر مزار شریف شروع به فعالیت نمود و شش ماه بعد، فعالیتش را در شهر کابل نیز گسترش داد.
درحالیکه قیمت ویزۀ ترکیه ۶۰ دالر امریکایی می باشد؛ اما یافتههای پژواک نشان میدهد که متقاضیان بابت دریافت فورم ویزه وطی مراحل اسناد شان، از ۱۱۰ تا ۱۴۰ دالر امریکایی به این شرکت می پردازند.
بربنیاد اسناد دست داشته پژواک، روزانه حدود ۲۵۰ تن به این شرکت درخواست ویزه می دهند؛ اما مسئولان این شرکت رقم متقاضیان ویزۀ ترکیه را در یک روز تا پنجاه تن گفته اند.
یافتههای پژواک: در سال گذشته میلادی دهها هزار تن از طریق این شرکت درخواست ویزه کرده اند
خبرنگارپژواک که چند روز پیهم، ازجریان توزیع نمبر به متقاضیان اخذ فورم ویزه، از این شرکت دیدن کرده، دریافته است که این شرکت، روزانه بیش از۵۰ نمبر در بخش ویژه (VIP) و حدود ۷۰ نمبر دربخش عادی توزیع میکند، که این تعداد متقاضیان مکلف اند درهمان روز، مبلغ مشخص را تحویل واسناد شان را طی مراحل کنند.
قابل ذکر است که شرکت یاد شده، به هر درخواست کننده انفرادی و فامیلی، یک نمبر(Token) توزیع میکند و یافته های پژواک نشان میدهد که شمار زیاد متقاضیان، فامیل ها هستند، که تعداد هر خانواده از سه تا هفت نفر میرسد.
باسط نظری مسئول شرکت سیاحتی «REIRED» در قدم نخست به پژواک گفته است که روزانه حدود ۵۰ تن درخواست ویزه می دهند که سال گذشته میلادی، اسناد ۵۵۰۰ متقاضی ویزه را طی مراحل کرده اند، که به ۵۵ درصد آن ویزه صادر شده است.
پس از آنکه خبرنگار پژواک، یافته هایش را که در یک روز برای۲۵۶ تن در بخش عادی و ۱۴۶ تن در بخش ویژه نمبر توزیع شده بود، با مسئول شرکت یادشده شریک کرد، منبع متذکره به پژواک گفت: “این تعداد، از آغاز سال جاری میلادی به این شرکت مراجعه کرده اند.”
درحالیکه تاریخ تمامی نمبرها نشان میداد که در یک روز توزیع گردیده؛ اما مسئول این شرکت می گوید که هرروزه ماشین توزیع نمبرشرکت آنها در بخش عادی، از۲۰۱ و در بخش ویژه از۱۰۱ آغاز میگردد که به ادعای موصوف، رقم بالای این دوعدد، افرادی اند که در یک روزبه این شرکت مراجعه کرده اند.
به گفتۀ موصوف، از این میان تعدادی برای حل مشکل، برخی دیگر بخاطر دریافت معلومات و تعداد محدود دیگر، برای اخذ ویزۀ ترکیه مراجعه می کنند.
اما خبرنگارپژواک گفت می گوید که به جز از متقاضیانی که آماده تحویلی پول و ثبت نام بوده اند، به هیچ فردی دیگر اجازۀ داخل شدن به بخش عادی و خاص این شرکت داده نمی شد.
چشمدید خبرنگار پژواک از بخش های عادی وویژه طی مراحل اسناد متقاضیان، نشان میدهد که دریک فاصله نیم ساعته تا ۱۵ نفردر بخش عادی و بیش از ۱۰ تن در بخش ویژه، مصروف طی مراحل اسناد شان بوده اند.
اما کسانیکه جهت دریافت معلومات مراجعه می کردند، بدون داخل شدن به بخش های عادی و ویژه، پس ازگرفتن معلومات، به دروازه خروجی رهنمایی میشدند.
دید گاه متقاضیان اخذ ویزه ترکیه:
برخی از مراجعینی که برای اخذ فورم ویزۀ ترکیه به این شرکت آمده بودند، گفته اند که روزانه صدها متقاضی مراجعه نموده و اسناد شان را بخاطر طی مراحل، تسلیم شرکت میکنند که از این جمع، به بیش از ۲۰ تن آنها ویزه صادر میگردد.
احمد باسط نوری از شهروندان کابل به پژواک گفت روزی که جهت تسلیم کردن اسنادش به شرکت متذکره مراجعه کرده بود، بیش از ۲۰ متقاضی ویزه نیزعقب شعبه معلومات صف بسته بودند؛ تا بعد از اخذ معلومات، اسناد شانرا به شعبات دیگر تسلیم بدهند.
رحیمالله باشندۀ دیگر کابل و از جمله متقاضیان ویزۀ ترکیه مدعی شد که روزانه تا ۴۰۰ تن بخاطر اخذ ویزۀ ترکیه به این شرکت مراجعه میکنند؛ اما به تعداد اندکی ویزه صادر میشود.
وی، عملکرد شرکت یاد شده را غیرشفاف خواند و افزود که خانوادۀ پنج نفری را سراغ دارد که سه مرتبه با پرداخت بیش از دوهزار دالر، اسناد معتبر و استیتمنت بانک به این شرکت، نتوانستند ویزۀ ترکیه را بگیرند.
وی ادعا کرد که ویزه فقط به کسانی صادر میشود که با ریاست جمهوری، شورای امنیت، مارشال دوستم، وزراء و برخی وکلا، شناخت داشته باشند.
این باشندۀ کابل، مسترد نشدن پول پرداخت شدۀ متقاضیان رد شده را مشکلی دیگر عنوان کرد و گفت که این شرکت، روزانه دهها هزار دالراز مراجعین دریافت میکند؛ اما پول هیچ یک از مراجعین دوباره داده نمیشود.
جمشید یکتن دیگر از باشندگان شهرکابل که در سه ماه گذشته، دوبار برای گرفتن ویزۀ ترکیه از طریق شرکت سیاحتی «REIRED» در خواست کرده؛ اما ویزه اش رد شده است، به پژواک گفت: “۲۵۰ دالر امریکایی جهت اخذ ویزه ترکیه به شرکت سیاحتی «REIRED» تحویل کردم؛ اما درخواستم رد گردید.”
موصوف افزود که دلیل رد شدن درخواست اولش، کم بودن استیتمنت بانکی بوده؛ هرچند درمرتبه دوم این مشکل را حل کرده، مگر بازهم نتوانسته ویزه بگیرد.
وی همچنان تایید کرد که روزانه از جمع صدها متقاضی ویزه که به این شرکت مراجعه میکنند، فقط در خواست چند نفر تائید میشود.
اما باسط نظری مسئول شرکت سیاحتی «REIRED» به پژواک گفت که قبل از توزیع فورم درخواست به متقاضی، از وی کتبا تعهد گرفته می شود که درصورت رد خواست وی، حق شکایت و درخواست پول شان را ندارد.
نظری افزود که روزانه، اسناد حدود ۵۰ متقاضی طی مراحل و با سفارت شریک میشود، که برای ۵۰ درصد آنها ویزه صادر می گردد.
وی دلیل عدم پرداخت دوبارۀ پول به افرادیکه درخواست شان رد میگردد را، عرضۀ خدمات به متقاضی ازسوی کارمندان این شرکت خواند.
متقاضیان ویزه: شرکت دو برابر قیمت ویزه پول اخذ می کند
محمد حیدر از باشندههای شهر کابل، به آژانس خبری پژواک گفت که هرچند قیمت ویزۀ ترکیه ۶۰ دالرامریکایی است؛ اما شرکت سیاحتی«REIRED»، تحت نام ارائه خدمات، ازهرمتقاضی برعلاوه پول ویزه، ۵۰ دالر در سالون عادی که جمعاً ۱۱۰ دالر و ۸۰ دالر در سالون خاص (VIP) که جمعاً ۱۴۰ دالر میشود، اخذ میکند و علاوه برآن، ۵۰۰ افغانی هم به نام خدمات در سالون خاص (VIP) میگیرد.
وی افزود: «واقعا ظالمانه است، ده دالر یا نهایت ۲۰ دالر زیاد تر می گرفتند، ظلم است.»
احمد باسط نوری که با خانم و سه کودکش جهت اخذ ویزه به این شرکت مراجعه کرده بود، نیزاز همین موضوع شکایت کرد.
وی افزود که از متقاضیان ویزه، پول گزاف می گیرند؛ کسی نیست که پرسان کند.
او گفت: «شرکت شهیر که کار طی مراحل ویزه را برای سفارت هند انجام میدهد، از هرمتقاضی ویزۀ هند ۱۰۰۰ افغانی میگیرد که به مراتب بیشتر از شرکت ریرید، که قرارداد پروسس ویزه ترکیه را دارد، خدمات بهتر و خوبتر ارائه میکند.»
موصوف به اخذ ۵۰۰ افغانی به نام “عرضه خدمات” در سالون خاص اشاره نموده، گفت: «در سالون (VIP) حتی از اطفال شیرخوار نیز ۵۰۰ افغانی اخذ میکنند؛ اما یک دانه جوس هم برای کودکان داده نمیشود.»
او تصریح کرد: «در بدل چاپ دو قطعه عکس، پنج در پنج که کیفیت آن هم خیلی پایین می باشد، یکصد افغانی و از فوتوکاپی چند ورق محدود سیاه و سفید نیز یکصد افغانی می گیرند.»
این درحالیست که عکاسان در شهرکابل، بابت چاپ چهارقطعه عکس ۵ در۵، پنجاه افغانی و از هرفی ورق کاپی تا ده افغانی اخذ میکنند.
منابع یاد شده، از وزارت امور خارجۀ کشورمی خواهند تا به این مشکل رسیدگی کند.
اما رئیس این شرکت گفت که قبلاً هزینۀ خدمات شرکت ۳۰ دالر امریکایی بود؛ اما ازچهارماه به اینسو، به دلیل محدود بودن تعداد مراجعین، هزینه خدمات شرکت به ۵۰ دالر افزایش یافته است.
موصوف همچنان افزود که خدمات فوتوکاپی اسناد متقاضیان، درحال حاضررایگان می باشد؛ اما ازچاپ دو قطعه عکس ۵۰ افغانی از هر متقاضی اخذ میشود.
طی مراحل ویزه زمانگیرمی باشد:
متقاضیان ویزۀ ترکیه میگویند که اخذ ویزه برخی کشورها دو تا چهار هفته وقت میگیرد؛ اما ویزۀ ترکیه تا سه ماه هم طول میکشد.
احمد باسط نوری، که از دوماه به اینسو منتظراخذ ویزۀ ترکیه می باشد، به پژواک گفت که صدور ویزه هند، تاجکستان و پاکستان، از یک تا دو هفته طول میکشد؛ اما تنها اخذ ویزۀ ترکیه چند ماه زمان می برد.
محمد امان یک تن دیگر از متقاضیان ویزه ترکیه گفت که سه ماه قبل، از طریق این شرکت درخواست ویزه داده؛ اما تاکنون شرکت پاسخ مثبت و منفی برایش نداده است.
موصوف، زمانگیرشدن اخذ ویزۀ ترکیه را نگران کننده خواند و گفت اگریک فرد مریض بخواهد برای تداوی به ترکیه برود وخواستارویزه آن کشورگردد، ماه ها انتظار برای هرمتقاضی بخصوص مریضان خیلی دشوار می باشد.
مسئول شرکت درپاسخ به این نگرانی متقاضیان می پذیرد که زمان صدور ویزه از دو هفته تا سه ماه طول میکشد، که صدور آن مربوط به سفارت ترکیه میشود.
متقاضیان: درخواست متقاضیان اخذ ویزه که به کمیشنکار مراجعه نمی کنند، رد میشود
یافتههای پژواک نشان می دهد که برخی افراد به نام کمیشن کار، در بدل مبلغ هنگفت به متقاضیان در فاصله چند روز ویزه ترکیه را اخذ میکنند.
یک تن از متقاضیان اخذ ویزۀ ترکیه که نخواست نامش درگزارش ذکرگردد، به پژواک گفته است که کمیشنکاران، به وی گفته اند که برای خانواده ای که بخواهند ویزۀ ترکیه اخذ کنند، به هرعضوآن در بدل حدود ۳۰۰۰ دالر و برای یک فرد به گونۀ انفرادی در بدل حدود۴۰۰۰ دالر امریکایی ویزه میگیرند.
این متقاضی مدعی است که اکثردرخواست ها به دلیلی رد میگردد که از طریق کمیشن کاران طی مراحل نمی شود و ضمناً شرکت ریدریر، درخواست واسناد آنعده متقاضیان ویزه را به سفارت تحویل می دهد که ازطریق کمیشن کاران طی مراحل شده باشد.
او گفت: “شرکت، بخاطر اینکه متقضایان، نزد کمیشن کاران وابسته به این شرکت مراجعه کنند، اسنادهای شان را به سفارت نمیسپارد.”
موصوف ازهمکاری شرکت یادشده با حلقۀ مافیایی کمیشنکاران اظهارنگرانی کرد و گفت: «زمانیکه درخواست مراجعین رد میشود، کمیشنکاران در داخل و بیرون از شرکت مذکور، حضور پیدا کرده و میگویند حاضراند که در بدل ۳۰۰۰ دالر تا ۴۰۰۰ دالر در ظرف چند روز محدود، ویزه اخذ کنند.»
محمد حیدر یکتن دیگراز متقاضیان ویزه ترکیه به پژواک گفت تا زمانیکه به کمیشنکاران وابسته به شرکت مذکور، برای طی مراحل اسناد پول گزاف داده نشود، درخواست ویزۀ شان رد می گردد.
ازسوی دیگر، احمد باسط نوری باشندۀ شهرکابل، به پژواک گفت که رییس شرکت سیاحتی «REIRED»، درترکیه دفتر رهنمای معاملات دارد وازطریق دفترش، افغانها را درافغانستان تشویق می کند که اگر علاقمند خرید املاک در ترکیه باشند، برای شان با سهولت ویزه اخذ میکند.
رئیس شرکت یادشده، داشتن دفتر رهنمای معاملات در ترکیه را تایید کرد؛ اما در مورد اینکه افراد را بخاطر اخذ ویزۀ ترکیه تشویق به خرید املاک میکند، رد کرد.
کمیشن کار: به ضمانت در بدل سه هزار دالر امریکای ویزه می کشیم
یکتن از کمیشن کاران که نخواست نامش در گزارش ذکر گردد، به پژواک گفت که نه تنها او، بلکه ده ها تن به نام کمیشن کار، برای متقاضیان، ویزۀ ترکیه می گیرند.
وی درحالیکه می گفت که کارش به ضمانت بوده و پول را پس از صدور ویزه از متقاضی اخذ میکند، افزود: “در بدل پرداخت سه هزار دالر امریکایی، در مدت دو هفته ویزۀ ترکیه را بیرون می کند.”
با این حال، مسئولان شرکت سیاحتی «REIRED» تایید می کنند که شماری افراد به نام کمیشنکار، به متقاضیان دربدل مبلغ هنگفت ویزه می گیرند.
نظری رئیس این شرکت، به پژواک گفت: “جلوگیری از فعالیت کمیشن کاران، از صلاحیت ما بالا است و ما حق نداریم که جلو فعالیت آنان را بگیریم.”
آژانس خبری پژواک، از هر طریق ممکنه (تیلیفون، ایمیل وغیره) تلاش نمود تا در این مورد پاسخ وزارت امور خارجه افغانستان و سفارت ترکیه را داشته باشد؛ اما منابع یاد شده در این دو اداره، حاضر به ارایه معلومات نشدند.
بازدیدها: 13766
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP